• De Toeareg

De Toeareg zijn een nomadisch Berbervolk uit de Centrale Sahara, Algerije, Libië, aan de rand van de Sahel, Niger, Mali en Burkina Faso. Het zuiden van Algerije, meer bepaald in de Hoggar wordt bevolkt door Berberstammen, Imoûhagh (Touareg) of Kel  Ahaggar of Kel Tamahaq. De Toeareg worden genoemd Imouhagh en Tamahaq waarvan de wortel het werkwoord Iohagh is wat  betekent vrij en onafhankelijk. De exacte oorsprong van de Toeareg is berbers, ze zijn waarschijnlijk nakomelingen van de stammen van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika. Hun berbercultuur wordt bevestigd door het gebruik van hetzelfde alfabet, Tifinagh en dezelfde taalbasis Tamashek. De Toeareg leven in de Sahara, het is een nomadisch moslimvolk bekend om hun karakteristieke kleding (djellaba en tulband, gebonden rond het hoofd) en hun gewoonte zeer veel thee te drinken gedurende de dag.

 

Mannen dragen een hoofddoek, de Taguelmoust (cheche), ongeveer 4-5 meter lang, welke wordt gewikkeld rond het hoofd om het te beschermen tegen de zon, wind, zand en de koude ‘s nachts. De cheche kan van verschillende kleuren zijn, rood, geel, groen tot wit en indigo.

 

Vrouwen bedekken hun hoofd met een sluier. De stoffen van de sluiers (lange doeken) worden ook geverfd met indigo, een blauwe kleur die naar het zwart overhelt en glanzend is.

 

 

De Toeareg zijn herders en aangezien hun kuddes vaak getroffen werden door droogte, zijn veel Toeareg nomaden in de steden gaan wonen. Ze werken er als smeden, leerbewerkers of gidsen. Toeareg sieraden zijn erg populair en geïnspireerd op een  eeuwenoude traditie.

 

Muziek is zeer belangrijk voor de Toeareg. De Toearag van vandaag speelt gitaar en een soort van oud terwijl hij zingt. Hij kan begeleid worden door percussie en handgeklap. De vrouwen vormen meestal het koor. 


Tijdens je reis zal je de gelegenheid hebben het beroemde theeritueel van de Toeareg  te ontdekken. De theeceremonie is een manier om gastvrijheid te tonen en een excuus om met de toevallige bezoeker een praatje te slaan. Geduld en nauwkeurigheid van de handbeweging bepalen de romigheid van het schuim.

Het wordt geserveerd in 3 keer (na elkaar) - een gezegde gaat als volgt: de eerste thee is bitter als het leven, de tweede is zoet als de liefde en de derde is zo zacht als de dood. De Toeareg neemt altijd zijn theepot mee, waar hij ook gaat.


De taguella welke je minstens één keer tijdens je reis zal eten,  is een dikke pannenkoek zonder gist van tarwegerst of gierst, lang gekneed en gebakken in de sintels, as en zand, dat tot brood dient voor de Toeareg en dat na in stukken gebroken te worden, wordt gedrenkt in een saus op basis van tomaten en groenten, of in verschillende soorten vlees, met pepers, of in bouillon vergezeld van vlees.