• De Zuid-Algerijnse woestijn

De Algerijnse Sahara is een woestijn gelegen in het zuiden van Algerije. Ze is verre van een zandwoestijn en bevat verrassend veel stenen en rotsen. De Algerijnse Sahara wordt gekenmerkt door een hoge bergketen van 3000 meter hoogte, de Hoggar, een vulkanisch massief. Alvorens de Sahara een woestijn werd, was ze een groene omgeving, bezaaid met meren die nu opgedroogd zijn. Men kan er inderdaad zoute bodems met klei terugvinden. De Algerijnse Sahara is de thuisbasis van enkele planten zoals acacia, tamarisken,  Thora Thoras maar ook dieren  zoals gazellen, ezels, schapen, woestijnratten, konijnen, vogels, ... en een aantal insecten hebben er hun thuis gevonden. 


De Algerijnse Sahara biedt contrasterende landschappen: uitgestrekte duinen, vlakten bezaaid met kiezels en stenen, uitgestrekte plateaus en zeer hoge bergen. (Ergs, regs, hamadas, wadi's, oasen, ...)


Enkele verklaringen:


  • Erg: zandwoestijn
  • Reg: is de meest voorkomende vorm van woestijn, gevormd door stukken van afgeronde kiezels en grind, bijzonder onherbergzaam; slechts zeer weinige dieren- en plantensoorten kunnen hier overleven (Tanezrouft).
  • Hamadas: zijn grote banken van kalksteen of arena (ronde oppervlakte bedekt met zand), met een hoogte van een paar honderd meter en ontstaan door erosie. De hoogste hamadas worden tassili genoemd en kunnen tot 2000 meter hoogte reiken. Ontstaan door erosie van hoge zandsteenplateaus door zand en wind, bieden de tassili de mooiste vormen van de woestijn: naalden, verticale torens,... Belangrijkste Tassili : Hoggar Ajjers ...
  • Wadi's: zijn bijna altijd droge beddingen van rivieren en beken. Hun ontstaan dateert uit periodes toen de Sahara nog geen woestijn was.
  • Gueltas: zijn diepe en permanente putten waar vissen, kikkers en schaaldieren worden aangetroffen.
  • Sebkas: zijn grote basins van zoute grond; resten van voormalig opgedroogde meren duizenden jaren geleden.

Meer informatie over de typologie (in het Frans)