• Fauna en flora, overlevingsexperten

Voor het ongeoefende oog is de Sahara dor en leeg. Maar dieren en planten zijn wel degelijk aanwezig en zelfs meer dan we denken. Ze hebben vele strategieën en aanpassingen ontwikkeld om de moeilijke leefomstandigheden het hoofd te bieden.

's Nachts komt de woestijn tot leven en elk dier tracht zich dan te voeden. Alhoewel de meeste diersoorten in de woestijnregio’s niet hoeven te drinken om te overleven, dienen zij wel hun vloeistof te recupereren uit het vlees van hun prooi.

 

Kamelen en geiten zijn dieren die gedomesticeerd zijn door de mens. Kamelen zijn altijd dieren geweest die door nomaden zijn gedomesticeerd, vanwege hun kwaliteiten van o.a. uithoudingsvermogen en snelheid.

 

De meest voorkomende dieren in de Zuid- Algerijnse woestijn zijn:

 

  • verschillende soorten schorpioenen,
  • fennek ook wel zandvos genoemd, wordt overal aangetroffen in de Sahara. De fennek zoekt overdag onderdak in zijn hol. 's Nachts jaagt hij op insecten en knaagdieren. Zijn sterk ontwikkelde gehoor stelt hem in staat zijn prooi snel te vinden, dankzij zijn onevenredige oren. De Algerijnen hebben er hun nationaal symbool van gemaakt.
  • mooie gazellen (een bedreigde diersoort), ze zijn bijzonder goed aangepast aan dit dor klimaat.
  • jakhalzen, knaagdieren (woestijnratten, goundis, woestijnhazen), reptielen, insecten, schapen, ...
  • de moula moula (witkruintapuit), de woestijnvogel bij uitstek, duiven, kraaien, ...
  • half-wilde ezels

 

Meer informatie : http://www.naturevivante.org (Franse taal)

 

 

Meer informatie over de dromedaris (meestal kameel genoemd), het schip van de woestijn:

 

In het begin van ons tijdperk verschijnt de dromedaris in de Sahara en wordt onontbeerlijk voor de nomaden. In het zuiden wordt de dromedaris vaak "kameel" genoemd (de dromedaris heeft één bult in tegenstelling tot zijn neef de kameel, die er twee heeft). Je treft enkel  dromedarissen aan in Noord-Afrika.

 

De dromedaris wordt in de woestijn door de nomaden vooral gebruikt bij grote verplaatsingen, voor de handel, voor zijn wol, vlees en melk, hij is van essentieel belang in het leven van de Saharaanse volkeren.

 

Door zijn lichaamsbouw is het een ideaal dier voor reizen in de woestijn. Hij kan gemakkelijk tot  200 kg over lange afstanden dragen. Het is in feite een lastdier.

Hij kan extreme temperaturen en gebrek aan water verdragen: Bij hitte van 50 ° C, kan hij gedurende een week zonder voedsel en water, waarbij hij slechts 20% van zijn gewicht verliest. Als hij een waterput vindt kan hij tot 100 liter in een kwartier opdrinken. Het water verdeelt zich in gans zijn lichaam. Om geen water te verliezen, zweet en plast hij niet of nauwelijks. Zijn bult die vol vet zit, dient als voedselreserve.

De thermische regeling is origineel voor een zoogdier.

 

Hij heeft een isolerende vacht dat bestaat uit lang stijf haar en fijn donshaar. Zijn oogleden zijn goed beschermd: voorzien van 2 rijen wimpers in de vorm van een kam en sluiten direct in geval van gevaar. In de neusgaten en oren, is er een barrière van lange haren die voorkomt dat zand en stof binnendringen. Hij heeft geen hoef maar een soort elastieken kussen onder zijn voet. Deze weke “band” verhindert dat hij in het zand wegzinkt.

Zijn maag die uit 4 zakken bestaat slaat tot 50 kilogram aan voedsel op en ongeveer 100 liter water. Zijn lippen kunnen hard voedsel verduren, ze eten doornige struiken en takken van acacias.

 

Meer weten : http://www.futura-sciences.com/magazines/nature/infos/dico/d/zoologie-dromadaire-13384/ (Franse taal)